نوع مقاله : مقاله علمی - ترویجی

نویسنده

دانشیار بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران

چکیده

یکی از مناطق نیمه گرمسیری مناسب برای کشت سیب‌زمینی، استان خوزستان می­ باشد. کشت این محصول در استان خوزستان در دو فصل پائیز و زمستان امکان‌پذیر است. علی­رغم مشخص‌شدن مناسب­ترین تاریخ کاشت برای زراعت سیب‌زمینی در این دو فصل، کشاورزان منطقه این محصول را در یک محدوده وسیع زمانی از اواسط آبان‌ماه تا اواخر دی کشت می­ کنند. بررسی آمار هواشناسی در طی یک دوره ده‌ساله نشان داد که احتمال بروز یخ­بندان در دی و بهمن، 70 درصد می­ باشد. بنابراین گیاهان حاصل از تاریخ‌های کاشت­ مزبور در مراحل مختلف رشد و نمو با یخ­بندان احتمالی مواجه گشته و در نتیجه میزان کاهش عملکرد آن‌ها، بسته به تاریخ کاشت­ متفاوت خواهد بود. در کشت پائیزه حتی با رعایت تاریخ کاشت توصیه‌شده، احتمال کاهش شدید عملکرد، حداقل 20% می­باشد. در صورت کشت در اواسط آبان‌ماه، محصول به احتمال 70% به‌­طور شدیدی کاهش خواهد یافت. با افزایش فاصله تاریخ کاشت از اواسط آبان تا اواسط آذر، احتمال کاهش محصول کمتر خواهد شد. برای اجتناب از خسارت یخ‌بندان به کشت سیب­زمینی در خوزستان، کاشت این محصول در نیمه اول دی‌ماه توصیه می ­شود.

تازه های تحقیق

سیب ­زمینی تولیدشده در مناطق معتدله کشور در پائیز و اوایل زمستان به مصرف رسیده و بعد از این، خلأ این محصول در بازار وجود دارد. با کشت سیب­ زمینی در مناطق گرم و عرضه آن در فصل بهار می ­توان به پر نمودن این خلأ اقدام نمود. یکی از مناطق نیمه گرمسیری مناسب برای کشت سیب‌زمینی، استان خوزستان می ­باشد. زراعت این محصول در سال ­های اخیر مورد استقبال کشاورزان استان قرار گرفته به‌گونه ­ای که سطح زیرکشت آن از 347 هکتار در سال زراعی 64-1363 هم‌اکنون به 4535 هکتار رسیده است (1).  کشت این محصول در استان خوزستان در دو فصل پائیز و زمستان امکان‌پذیر است. علی‌رغم مشخص‌شدن بهترین تاریخ کاشت برای زراعت سیب‌زمینی در این  دو فصل کاشت (2 و 4)، زارعین این محصول را در یک محدوده وسیع زمانی از اواسط آبان‌ماه تا اواخر دی کشت می‌کنند. از طرف دیگر، بررسی آمار هواشناسی در منطقه در طی یک دوره ده‌ساله نشان داد که احتمال بروز یخ­ بندان در دی و بهمن، 70 درصد می ­باشد (جدول 1). لازم به ذکر است که احتمال وقوع یخ ­بندان برای هر ماه براساس فراوانی وقوع یخ­بندان در آن ماه در یک دوره ده‌ساله محاسبه شده است. بنابراین گیاهان حاصل از تاریخ‌های کاشت مزبور در مراحل مختلف رشد و نمو با یخ ­بندان احتمالی مواجه گشته و درنتیجه میزان کاهش عملکرد، بسته به تاریخ کاشت­ متفاوت خواهد بود. با عنایت به اینکه بیش از 35 سال است که تحقیقات سیب ­زمینی در خوزستان شروع شده و طی این مدت، گیاهان در مراحل مختلف رشد و نمو با یخ­بندان مواجه شده ­اند؛ این مقاله با هدف آگاهی کشاورزان از میزان خسارت زراعت سیب‌زمینی در صورت مواجه‌شدن با یخ­بندان احتمالی در تاریخ ­های مختلف کاشت، تدوین شده است.

 

کلیدواژه‌ها

هم‌اکنون سیب­ زمینی در اقلیم­های متنوعی در دنیا کشت می­شود ولی این محصول به مناطق خنک عاری از یخ‌بندان بهتر از مناطق گرم سازگار می­ باشد (13). بیشترین محصول در مناطقی تولید می­شود که میانگین دمای روزانه آن بین 18 تا 20 درجه سانتی­گراد است (14) ولی علی­رغم این دمای نسبتاً پایین، ارقام کشت‌شده سیب‌زمینی نسبت به یخ­بندان حساس می­ باشند. بافت­های گیاهی هم در بین سلول­ ها و هم در درون سلو­ل‌ها حاوی آب می­ باشند. تشکیل بلور­های یخ در بین سلول­ ها در هنگام وقوع یخ­بندان، عامل مرگ بافت ­ها می ­باشد (10). دمایی که در آن گیاهان دچار یخ­ زدگی می­ شوند بسته به گونه گیاهی و رقم، متفاوت است. برای زیرگونه Solanum tuberosum subsp. andigenum  خسارت سرما و یا یخ­بندان وقتی دما به 2 درجه سانتی­گراد یا کمتر می­رسد، مشاهده می ­شود (12). مقاومت بیشتر به یخ­­بندان در سایر گونه­ های سیب ­زمینی گزارش شده است. برای مثال: گونه‌های S. ajanhuir و S. curtilobumi در دمای ­3- تا 5- درجه سانتی­گراد خسارت می­ بینند (11). ارقام تجاری که در بیشتر نقاط دنیا و ایران کشت می­شوند، به زیرگونه S. tubersum subsp. tubersum  تعلق دارند که نسبت به یخ­زدگی حساس بوده و تنوع ژنتیکی کمی برای مقاومت در مقابل این پدیده دارند. عمل یخ­ زدگی در این زیرگونه در دمای پائین­ تر از صفر درجۀ سانتی­گراد روی می­ دهد و در منابع مختلف، دمای کشنده بین-1   تا 2/3- درجۀ سانتی‌گراد ذکر شده است (15). کاهش شدید محصول سیب­ زمینی در اثر یخ­ زدگی در مناطق مختلف دنیا گزارش شده است، به‌‌طوری‌که بین سال­ های 1997 تا 2005 معادل 10% تولید سیب­ زمینی جهان در اثر یخ­بندان از بین رفته است (16). یک ششم سطح زیرکشت سیب­ زمینی در ایالات متحده در معرض خطر یخ­بندان است. اثر خسارت یخ‌بندان بسته به شدت و مرحله رشد و نمو گیاه، متفاوت می­ باشد ولی­ به­ طور کلی با از بین بردن و یا کاهش سطح سبز موجب کاهش عملکرد و در مواردی افت کیفیت خوراکی غده­ ها نیز می­ گردد (9).

1- بی ­نام. 1398. جلد اول محصولات زراعی. سال زراعی 97-1396. وزرات جهاد کشاورزی. معاونت برنامه‌ریزی و اقتصادی. دفتر آمار و فناو‌‌‌‌ری اطلاعات. تهران، ص 38.
2- دارابی، ع. 1379. بررسی اثرات تاریخ کاشت بر عملکرد ارقام سیب‌زمینی در کشت پائیزه. دومین کنگره علوم باغبانی ایران. 29 شهریور لغایت 31 شهریور، کرج، ص 353.
 3- دارابی، ع. 1386. اثر کاشت پائیزه و زمستانه و تنش دما بر عملکرد کل، عملکرد قابل فروش و اجزاء عملکرد چند رقم سیب­زمینی. مجله نهال و بذر. جلد 11، شماره  3، صفحه 373-385.
4- دارابی، ع. 1392. اثر تاریخ کاشت بر عملکرد کل و قابل فروش ارقام سیب­زمینی در خوزستان. مجله به‌زراعی نهال و بذر.جلد 2، شماره 29 (3)، صفحه 369-378.
 5- دارابی، ع. 1395. مقایسه خصوصیات زراعی و عملکرد کلون­های پیشرفته و ارقام سیب­زمینی در کشت پائیزه در  شرایط زراعین در منطقه بهبهان و رامهرمز. کرج. مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر. گزارش نهایی پروژه تحقیقاتی. 31 صفحه.
6- دارابی، ع. 1396. بررسی شاخص­هایزراعی ـ اقلیمیدرمرحله­هایمختلففنولوژیوواکاوی رشدنژادگان‌هایجدیدسیب­زمینی. مجلهعلوموفنونباغبانیایران. جلد 18، شماره3، صفحه 268-271.
- دارابی، ع. و افتخاری، س. ع. 1393. بررسی مراحل فنولوژی و برخی از شاخص­های رشد در ارقام سیب­زمینی. تولیدات گیاهی زراعت، اصلاح نباتات و باغبانی (مجله علمی کشاورزی). جلد 37، شماره 2، صفحه 53-68.
 8-دارابی، ع. و  صالحی محمدی، ر. 1394. بررسیاثرتاریخکاشتبرروندتجمعمادۀخشکوخصوصیاتزراعی ارقامسیب‌‌زمینیتحتتأثیریخ‌بنداندرشرایطمزرعه. علومباغبانیایران. جلد 46، شماره 1، صفحه 27-39.
9. Arvin M. J. and Donnelly, D. J. 2008. Screening potato cultivars and wild species to abiotic stresses using an electrolyte leakage bioassay. Journal of Agriculture Science. Technology, 10: 33-42
10. Boydstone, R.A., Seymour, M.D. and Alva, K.  2006. Freezing behavior of potato (Solanum tuberosum) in soil. American Journal of Potato Research, 83: 308-315.
11. Carrasco, E., Devaux, A., Garcia, W.  and Esprella, R. 1997.  Frost tolerant potato varieties for the Andean Highlands. In: International Potato Center, Program Report 1995–1996. International Potato Center, Lima, 227–232.
12. Condori, B., Hijmans, R. J., Ledent, J.F. and Quiroz, R. 2014.  Managing potato biodiversity to cope with frost risk in the high Andes: A modeling perspective. Plos One, 9 (1): 1-11.
13. Haverkort, A.J. and Struik, P.C. 2015. Yield levels of potato crops: recent achievements and future prospects. Field Crop Research. 182: 76–85.
14. Lizan, X.C., Avilab, A., Tolabab, A. and Martinez, J.P. 2017. Field responses of potato to increased temperature during tuber bulking: Projection for climate change scenarios, at high-yield environments of Southern Chile. Agricultural and Forest Meteorology, 239: 192–201.
15. Palta, J.P., Bamberg, J.B. and. Vega, S.E. 2008.Improving freezing tolerance of cultivated potatoes: Moving frost hardy genes from wild potatoes and making real progress using precise screening tools. HortScience, 43: 1108.
16.Venter, C. 2006. Inheritance of freezing stress in south African potato (Solanum tuberosum L.) germplasm. Submitted in fulfillment of the requirements for the degree Magister. Faculty of Natural and Agricultural Sciences. 80 P.