نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

تحقیقات علوم زراعی و باغی ، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان،

چکیده

تجزیه و تحلیل منطقه‌ای عملکرد می‌تواند اطلاعات ذی قیمتی در اختیار قرار دهد و عملاً سمت و سوی برنامه‌ریزی‌های آینده را روشن سازد. پژوهش حاضر با هدف تجزیه و تحلیل عملکرد و بهره‌وری مصرف آب مناطق تولید سیب زمینی در استان اصفهان با استفاده از شاخص های عملکرد نسبی و شاخص پایداری برای یک دوره 6 ساله انجام شد. نتایج نشان داد در مناطق با تاریخ کشت بهاره سه شهرستان مبارکه، نجف‌آباد و لنجان شاخص‌های عملکرد نسبی کمتر از 100 و سه شهرستان فلاورجان، خمینی‌شهر و اصفهان شاخص عملکرد نسبی بیش از 100 دارند. از میان 6 شهرستان با تاریخ کشت بهاره سه شهرستان فلاورجان، خمینی‌شهر و اصفهان از پایداری عملکرد مناسبی نیز برخوردار بودند (دامنه 51/79 تا 26/95 درصد) و میانگین عملکرد شهرستان‌های این ناحیه برابر 2/39 تن در هکتار است. بهره‌وری مصرف آب در کشت بهاره دامنه‌ای از 33/6 تا 99/8 کیلوگرم بر مترمکعب داشت. به‌جز سمیرم، چادگان و گلپایگان بقیه شهرستان‌های با تاریخ کاشت تابستانه شاخص عملکرد نسبی کمتر از 100 داشتند. متوسط عملکرد سیب‌زمینی در این منطقه 61/28 تن در هکتار بود و اکثر شهرستان‌های این منطقه شاخص پایداری عملکرد کمتر از 80 درصد داشتند (بجز سمیرم، فریدون‌شهر و گلپایگان). بهره-وری مصرف آب در مناطق با تاریخ کشت تابستانه دامنه‌ای از 4 تا 81/5 کیلوگرم بر متر مکعب داشت. با توجه به نتایج نیازهای ترویجی در جهت افزایش عملکرد در مناطق با تاریخ‌های کشت بهاره و تابستانه کاملاً متفاوت است.

چکیده تصویری

بررسی پایداری عملکرد و هدف گذاری آینده تولید سیب زمینی در استان اصفهان

کلیدواژه‌ها

موضوعات