نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسنده

مربی پژوهشی بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و تویج کشاورزی، همدان، ایران

چکیده

سیب زمینی از غذاهای اصلی مردم ایران است. وجود امکانات کاشت، داشت و برداشت مکانیزه سیب زمینی و قابلیت نگهداری در انبار و سردخانه به مدت 3-6 ماه از جمله مزایای این محصول است که باعث کاهش هزینه های تولید می گردد. زنجرک سیب زمینی با نام علمی Empoasca decipiens، از آفات مهم سیب زمینی است. زنجرک با تغذیه از شیره گیاهی باعث برگ سوزی در حاشیه برگ شده و عملکرد سیب زمینی را کاهش می دهد. همچنین زنجرک سیب زمینی ناقل عوامل بیماریزای گیاهی مهم است. بیماریهایی مانند پژمردگی سرارغوانی(Purple top wilt)، جاروی جادوگر(Witches broom)، کوتولگی زرد(Yellow dwarf)، استولبر(Stolbur)، و پارااستولبر(Parastolbur) بوسیله زنجرک ها از بوته ای به بوته ی دیگر سیب زمینی منتقل می شوند و بطور غیر مستقیم باعث کاهش محصول می شوند. در مزارع سیب زمینی بذری، اهمیت این آفت بیشتر است زیرا آلوده شدن بوته به ویروس، باعث انتقال آلودگی با بذر در سال آینده می شود. هدف از این مقاله گردآوری اطلاعات کاریردی در مورد این آفت است. برای کنترل و مدیریت جمعیت زنجرک سیب زمینی، رعایت تناوب زراعی، مبارزه با علف هرز، فاصله گذاری از مزارع یونجه، تقویت محصول و کمک به رشد سریع بوته، کاهش مصرف کود ازته و کاربرد مواد محرک رشد توصیه شده است. برای مبارزه شیمیایی سموم دیازینون، متاسیستوکس آر و کنفیدور (ایمیداکلوپراید) توصیه شده است اما از سموم جدید مانند موونتو(اسپیروتترامات) و آپلاود هم طبق گفته سازنده می توان استفاده کرد.

چکیده تصویری

شناسایی و مبارزه با آفت زنجرک سیب‏ زمینی

کلیدواژه‌ها

موضوعات