نوع مقاله : مقاله علمی - ترویجی
نویسنده
عضو هیات علمی مؤسسه تحقیقات خاک و آب
چکیده
سیبزمینی یکی از محصولات کشاورزی مهم در سبد غذایی مردم ایران است. برای رشد گیاه سیبزمینی مقادیر زیادی کودهای شیمیایی مصرف میشود که باعث بروز مشکلاتی برای انسان و محیطزیست میشود. یافتن روشهای جایگزین مبتنی بر حفاظت از محیطزیست و سلامت انسان برای تغذیه این محصول مفید و پرمصرف اهمیت زیادی دارد. کاربرد کودهای زیستی میتواند یک گزینه مناسب در این مورد باشد، مشروط بر اینکه همه مؤلفههای پژوهش، تولید و مصرف بر اساس یک برنامه منسجم و مبتنی بر پایه علمی و اصولی فراهم شود. پژوهشهای اندک و پراکندهای در مورد استفاده از کودهای زیستی در سیبزمینی انجام شده است. در همین پژوهشهای محدود، از طیفی از ریزجانداران مختلف بر ارقام مختلف سیبزمینی و در شرایط مناطق مختلف با مدیریتهای متفاوت زراعی انجام شده است؛ بنابراین نتایج آنها قابل جمعبندی نبوده و تاکنون یک کود زیستی مناسب با تائید مراکز علمی پژوهشی برای سیبزمینی در کشور ارائه نشده است. درمجموع به نظر میرسد ترکیبی از کودهای زیستی با کودهای شیمیایی و یا آلی مؤثرتر از هرکدام بهتنهایی باشد. برای این منظور پیشنهاد میشود که پژوهشهای هدفمند و متمرکزی بر پایه تغذیه تلفیقی صورت گیرد و معیار اثربخشی آنها عملکرد کمی و کیفی غده سیبزمینی در مزارع بهرهبرداران باشد.
چکیده تصویری
کلیدواژهها
موضوعات