نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 دانشیار بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج

2 دانشیار بخش تحقیقات سبزی، صیفی و حبوبات آبی، مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

3 دانشیار پژوهشی، بخش تحقیقات علوم زراعی- باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و

4 استادیار بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،

5 استادیار بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،

چکیده

رقم رونا از تلاقی بین رقم لوتسا به‌عنوان والد مادری و رقم ساوالان به‌عنوان والد پدری به‌دست آمده است. افزایش عملکرد غده این رقم نسبت به میانگین شاهدها در آزمایشات سازگاری، در کرج 11 درصد، اردبیل 11 درصد، مشهد 4 درصد، همدان 26 درصد، اصفهان 19 درصد و به‌طور میانگین در کلیه مکان ­ها، 15 درصد بود. این رقم با داشتن رنگ گوشت زرد، شکل غده بیضی مایل به گرد، رنگ سرخ‌شده شفاف (خوش‌رنگ)، خوش‌طعم، بافت کاملاً آردی و ماده خشک 91/22 درصد برای تولید چیپس مناسب می­ باشد. سایر صفات این رقم شامل: رنگ پوست کرمی مایل به صورتی، عمق چشم سطحی، سیاه شدن رنگ گوشت غده کم، بدون زنگ داخلی غده، بدون حفره­ای شدن غده و بدون شکاف­ های رشد، دوره خواب 100 روز، دوره رشد 108 روز و جزء ارقام متوسط­ رس بود. عملکرد غده این رقم در آزمایش تحقیقی ـ ترویجی در شرایط منطقه اردبیل، 36 تن در هکتار گزارش شد در حالی‌که عملکرد غده رقم آگریا (شاهد)، 31 تن در هکتار بود. عملکرد غده قابل فروش این رقم نسبت به رقم آگریا (شاهد)، حدود 5 تن در هکتار (13 درصد) بیش‌تر بود. رقم رونا و آگریا (شاهد) نسبت به ویروس وای سیب‌زمینی (PVY)، حساس بودند. رقم رونا نسبت به ویروس اس سیب‌زمینی (PVS)، مقاوم و نسبت به بیماری‌های رایزوکتونیا و اسکب باکتریایی، نیمه ­مقاوم تشخیص داده شد. در نهایت براساس نتایج به‌دست آمده طی 10 سال، رقم "رونا" مناسب برای تولید چیپس و کشت در مناطق کشت بهاره در سال 1400 معرفی شد.

چکیده تصویری

سیب زمینی رقم

تازه های تحقیق

رقم رونا در سال 1390 از بین 8 جمعیت اصلاحی سیب­ زمینی انتخاب و مراحل گزینش آن طی سال­ های 1399-1390 تکمیل شد (3). این رقم به همراه 13 کلون دیگر در آزمایشات سازگاری در پنج منطقه (کرج، اردبیل، مشهد، همدان و اصفهان) به مدت دو سال (1395 و 1396) بررسی و از میان این 13 کلون، رقم رونا با عملکرد غده بالا (30/32 تن در هکتار) انتخاب شد. این رقم در منطقه اردبیل در فصل بهار (دهه اول اردیبهشت) به همراه شاهد (رقم آگریا) کشت و مقاومت آن نسبت به ویروس ­های مهم سیب ­زمینی، بیماری ­های پوسیدگی خشک فوزاریومی، رایزوکتونیا و اسکب باکتریایی مورد ارزیابی قرار گرفت (2). رقم رونا از تلاقی بین رقم لوتسا[1] به‌عنوان والد مادری و رقم ساوالان به‌عنوان والد پدری حاصل شده است. این رقم نسبت به میانگین شاهدها در مناطق مورد مطالعه (کرج، اردبیل، همدان، مشهد و اصفهان) در طی دو سال بررسی (1395 و 1396)، 15 درصد افزایش عملکرد داشت. این رقم دارای شکل غده بیضی مایل به گرد (شکل 1)، بافت کاملاً آردی (شکل 2)، رنگ گوشت غده زرد، غده سرخ‌شده خوش طعم و خوش‌رنگ (شکل 3) و ماده خشک 22/91 درصد بود و برای تولید چیپس انتخاب شد. عملکرد غده این کلون در آزمایش تحقیقی ـ ترویجی در شرایط منطقه اردبیل، 36 تن در هکتار گزارش شد در حالی‌که عملکرد غده رقم آگریا (شاهد)، 31 تن در هکتار بود. عملکرد غده قابل فروش رقم رونا نسبت به رقم آگریا (شاهد)، حدود 5 تن در هکتار (13 درصد) بیش‌تر بود (4). رقم رونا و آگریا (شاهد) نسبت به ویروس وای سیب‌زمینی (PVY) حساس بودند. برخی از روش‌های مدیریت این ویروس شامل: کاشت سیب‌زمینی در مناطق با جمعیت پائین شته‌های ناقل، حذف علف‌های هرز میزبان، استفاده از غده بذری سالم و گواهی‌شده، تغییر تاریخ کاشت و برداشت باتوجه به تغییرات جمعیت شته‌های ناقل در هر منطقه و ضدعفونی بذور با سموم سیستمیک و سم‌پاشی مزرعه برای کنترل ناقلین می‌باشند (6). رقم رونا نسبت به ویروس اس سیب­ زمینی (PVS) مقاوم و نسبت به بیماری­های رایزوکتونیا و اسکب باکتریایی نیمه­ مقاوم تشخیص داده شد. در نهایت براساس نتایج به‌دست آمده طی 10 سال، سیب‌زمینی‌ رقم رونا مناسب برای چیپس و کشت در مناطق کشت بهاره انتخاب شد. این رقم در سال 1400 به‌وسیله کمیته معرفی رقم سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی تأیید و با نام رقم "رونا" نام‌گذاری شد. بنابراین با توجه به عملکرد قابل توجه و سازگاری مناسب در مناطق مختلف کشت بهاره، امکان گسترش سطح کشت آن در صورت داشتن برنامه ترویجی و توسعه ­ای دور از انتظار نمی‌باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

ایران از نظر میزان تولید سیب‌زمینی، رتبه سیزدهم را در بین کشورهای جهان به‌خود اختصاص داده ‌است (7). سطح زیرکشت سیب­ زمینی کشور در سال 1398، حدود 143 هزار هکتار با تولید حدود 5/2 میلیون تن و میانگین تولید حدود 37 تن در هکتار می ­باشد (1). یکی از راه ­های مهم برای دست‌یابی به اهداف برنامه­ ریزی شده، معرفی ارقام سیب­ زمینی با قابلیت بالا و سازگار با شرایط کشور می ­باشد. بنابراین اصلاح سیب­ زمینی و معرفی ارقام جدید، یک امر مهم و ضروری برای کشور می­ باشد. اصلاح ارقامی که دارای عملکرد بالا، کیفیت خوب برای مصارف مختلف و متحمل به تنش ­های زنده و غیرزنده می‌باشند، چه از نظر اقتصادی و چه از نظر سلامت نقش به‌سزایی در زندگی مردم و جامعه ایفا خواهند کرد. برخلاف تعداد قابل توجهی از کشورها که علی‌رغم تولید نسبتاً ناچیز دارای ارقام متعدد سیب‌زمینی می‌باشند، کشور ما دارای تعداد ارقام معرفی‌شده داخلی محدود (پنج رقم: ساوالان، خاوران، جاوید، آتوسا و آنوشا) می ­باشد و تقریباً کلیه ارقام سیب ­زمینی موجود در کشور وارداتی و به‌وسیله شرکت ­های خصوصی اروپایی اصلاح شده ­اند. شرایط آب و هوایی مناطق سیب­ زمینی‌کاری کشور در بسیاری از موارد متفاوت با مناطق اصلاح ارقام وارداتی می ­باشد، این وضعیت سبب شده تا ارقام نتوانند قابلیت خود را بروز دهند و به بعضی از بیماری ­های شایع در کشور حساسیت نشان دهند. لذا اصلاح ارقام در داخل کشور و معرفی رقم جدید داخلی، می ­تواند در پیشگیری از مشکلات فوق مؤثر باشد. یکی دیگر از مشکلات موجود در کشور، محدود بودن تعداد ارقام مناسب فراوری با قابلیت عملکرد بالا می ­باشد. بنابراین معرفی ارقام با خصوصیات کمی و کیفی مناسب علاوه بر تأمین نیاز صنایع، ارزش اقتصادی بالایی برای کشاورزان به‌همراه خواهد داشت. رقم رونا با داشتن ویژگی­ ها و خصوصیات مهم، می ­تواند در یک دوره ده ساله، در سطح 3 هزار هکتار از کشت بهاره سیب‌زمینی کشور، جایگزین رقم آگریا (شاهد) شود.

جدول 1- مشخصات زراعی سیب ­زمینی رقم رونا

مشخصات زراعی

میانگین عملکرد غده

36 تن در هکتار

تعداد روز تا غده‌زایی

57 روز

طول دوره رشد

108 روز (متوسط­رس)

ارتفاع بوته          

73 سانتی­متر

درصد ماده خشک غده

22/91 درصد

درصد نشاسته غده 

16/43 درصد

دوره خواب

100 روز (طولانی)

رنگ گل               

سفید

شکل غده              

بیضی مایل به گرد

طول استولون       

کوتاه

رنگ گوشت          

زرد

رنگ پوست            

کرمی مایل به صورتی

رنگ چشم غده

قرمز

رنگ جوانه غده

سرخابی

اندازه غده             

متوسط تا درشت

بافت گوشت  غده 

بافت کاملاً آردی

عمق چشم غده

سطحی

طعم

خوش‌طعم

رنگ سرخ‌شده

شفاف (خوش‌رنگ)

بخارپز

خوب

نوع مصرف

مناسب برای چیپس

سیاه شدن رنگ گوشت خام 24 ساعت پس از برش غده

جزیی

ویروس PVY

حساس

ویروس PVA

حساس

ویروس PVX

حساس

ویروس PVS

مقاوم

رایزوکتونیا و اسکب باکتریایی

نیمه­ مقاوم

 

1- احمدی، کریم؛ حمیدرضا عبادزاده؛ فرشاد حاتمی؛ هلدا عبدشاه و آرزو کاظمیان. 1399. آمارنامه کشاورزی سال زراعی 98-1397، جلد اوّل محصولات زراعی. معاونت برنامه­ ریزی و اقتصادی، وزارت جهاد کشاورزی، مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات. 97 صفحه.
2- حسن ­پناه، داود؛ شکور هنردوست؛ احمد موسی­ پورگرجی؛ رئوف محمدی و شهلا عزیزی. 1398. مقایسه عملکرد کلون‌‌های امیدبخش 901375 و 901027 سیب­ زمینی با رقم آگریا (شاهد) در شرایط زارعین. مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر. گزارش نهایی شماره ثبت: 56899 مورخ 2/11/1398.
3- حسن ­پناه، داود؛ احمد موسی ­پورگرجی؛ خسرو پرویزی؛ امیرهوشنگ جلالی، کوروش شجاعی نوفرست، مجید کهبازی و رئوف محمدی. 1397. بررسی صفات کمی، کیفی و سازگاری کلون­های امیدبخش سیب­ زمینی در مناطق کشت بهاره. مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر. گزارش نهایی شماره ثبت: 53878 مورخ 4/2/1397.
4- حسن ­پناه، داود؛ حسن حسن ­آبادی؛ امیراصلان حسین ­زاده و رئوف محمدی. 1393. ارزیابی زراعی کلون­ های حاصل از بذور حقیقی جمعیت های اصلاحی سیب­ زمینی. مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر. گزارش نهایی شماره ثبت: 45000 مورخ 13/3/1393.
5- کاظمی، محمد؛ محمد بنایان اوّل و رضا قربانی. 1395. آنالیز کمّی امنیت غذایی در استان خراسان رضوی بر مبنای تولید سیب‌زمینی. نشریه پژوهش‌های کاربردی زراعی، دوره 29، شماره 3، شماره پیاپی 112، صفحه 63 تا 75.
6- نیکان، جعفر. 1399.  ویروس وای سیب‌زمینی (PVY) و مدیریت آن. مجله علوم کاربردی سیب‌زمینی. دوره 3، سال سوم، شماره 1، صفحه  39 تا 50.
7- FAO. 2021. Statistical Yearbook. World Food and Agricalture. www.fao.org › online, ccess:18/05/2022.