نوع مقاله : مقاله علمی - ترویجی

نویسنده

استادیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، همدان، ایران

چکیده

خاک‌ورزی مرسوم به‌طور گسترده در مناطق سیب‌زمینی‌کاری استفاده می‌شود. استفاده مداوم از این روش خاک‌ورزی (شخم با گاوآهن برگرداندار) در درازمدت باعث کاهش ماده آلی خاک، کاهش میکروارگانیسم‌های مفید خاک، کاهش حاصلخیزی خاک، تخریب ساختمان خاک، تشکیل سله و شکل‌گیری لایه سخت شخم می‌شود. به‌علاوه این روش باعث افزایش هزینه تولید به‌دلیل نیاز به مصرف بالای انرژی می‌گردد. بنابراین اگر بتوان سامانه‌های خاک‌ورزی حفاظتی را جایگزین خاک‌ورزی مرسوم نمود از نظر حفظ و پایداری خاک و نیز کاهش هزینه‌های تولید حائز اهمیت خواهد بود. مدیریت‌های مختلف بقایای گندم و خاک‌ورزی شامل: 1- خردکردن بقایا با دستگاه ساقه خردکن و مدفون کردن آن با گاوآهن برگرداندار 2- خردکردن بقایا با ساقه خردکن و به دنبال آن شخم با گاوآهن قلمی (چیزل) و تهیه بستر بذر به‌وسیله روتیواتور 3- سوزاندن بقایا+ شخم با گاوآهن برگرداندار و 4- حفظ بقایا در سطح خاک (بدون خاک ورزی)+ خاک ورزی با گاوآهن قلمی در بهار بر روی بقایای ایستاده گندم و پس از خارج کردن بقایای ریخته شده از کمباین در مزرعه بر مقاومت خاک و عملکرد سیب‌زمینی بررسی شد. نتایج نشان داد که بیشترین کاهش مقاومت خاک در خاک ورزی با گاوآهن برگرداندار و کمترین کاهش مقاومت در گاوآهن قلمی مشاهده شد. از نظر عملکرد سیب‌زمینی به ترتیب تیمار ساقه خردکن+ چیزل در پاییز+ روتیواتوردر بهار و تیمار حفظ بقایا + گاواهن قلمی (چیزل) در بهار بیشترین عملکرد را نسبت به بقیه روش‌ها داشتند.

تازه های تحقیق

سیب‌زمینی از محصولات مهم استان همدان می‌باشد که هر ساله سطح قابل ملاحظه‌ای از اراضی استان به کشت این محصول اختصاص می‌یابد. سطح زیرکشت و تولید این محصول در استان همدان در سال زراعی 97-1396 به­ترتیب 23082 هکتار و 989207 تن بوده است (1). سیب‌زمینی معمولاً در تناوب با گندم کشت می­شود. با توجه به خشک‌سالی­های اخیر و کاهش منابع آبی، استفاده از روش­های خاک­ورزی که درصدی از بقایا را بر سطح خاک نگه دارد، باعث کاهش تبخیر سطحی از سطح خاک شود و از طرف دیگر باعث کاهش فرسایش خاک و در نتیجه افزایش حاصلخیزی آن شود، حائز اهمیت می­باشد.

با توجه به رشد جمعیت و نیاز به تأمین غذا، استفاده پایدار از منابع آب و خاک بیش از پیش اهمیت پیدا کرده است. کشاورزی حفاظتی به‌دلیل حفظ خاک و تقویت حاصلخیزی آن و نیز افزایش کارایی مصرف آب و دوستدار محیط­زیست بودن، در شرایط حاضر یکی از روش­های مناسب جهت حفاظت از منابع آب و خاک می­باشد (24و 25). خاک­ورزی مرسوم به‌طور گسترده در مناطق سیب­زمینی­کاری استفاده می­شود. به هر حال خاک­ورزی مرسوم نیروی کارگری و ماشینی بیشتری استفاده می­کند و اثرات منفی روی خاک و محیط­زیست می­گذارد. برای حل این مسائل، مطالعه روی قابلیت خاک­ورزی حفاظتی در تولید سیب­زمینی اهمیت دارد. براساس اطلاعات مرکز اطلاعات خاک­ورزی حفاظتی (19)، در خاک­ورزی حفاظتی لازم است که حداقل 30 درصد سطح مزرعه بعد از کاشت با بقایا پوشانده شود. هم‌چنین یکی از اهداف خاک­ورزی حفاظتی، خرد شدن کمتر خاک می­باشد. در خصوص امکان به­کارگیری روش­های حفاظتی در تولید سیب­زمینی به‌عنوان یک گیاه غده­ای نسبت به غلات، توجه کمتری شده است. بنابراین مطالعه روی امکان استفاده از خاک­ورزی حفاظتی در محصولاتی مانند: سیب­زمینی حائز اهمیت می­باشد. بدین منظور برای دست‌یابی به مدیریت مناسب بقایای گیاهی و خاک­ورزی در زراعت سیب­زمینی (تناوب گندم ـ سیب­زمینی)، مطالعه­ای در ایستگاه تحقیقاتی اکباتان مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان با خاکی دارای بافت متوسط (لوم) اجرا شد. سیستم آبیاری از نوع بارانی (کلاسیک نیمه‌ثابت) بود. با توجه به فصل رشد سیب­زمینی در منطقه (خرداد تا مهر)، آب مورد نیاز سیب­زمینی با آبیاری تأمین شد (میزان بارندگی در این بازه زمانی ناچیز می­باشد).

کلیدواژه‌ها

موضوعات

در خاک­های مناطق خشک و نیمه‌خشک عموماً میزان ماده آلی پائین است و بر این اساس، خاک­های این مناطق دارای ساختمان ضعیفی می­باشند (21). به­نظر می­رسد حفظ بقایای گیاهی با حفظ عملکرد محصول بتواند باعث افزایش مواد آلی، بهبود ساختمان خاک، افزایش فعالیت میکروارگانیسم‌های مفید خاک و اثرات زیست­محیطی شود.

مدیریت بقایای گیاهی در بهبود پایداری ساختمان خاک و حفظ حاصلخیزی آن اهمیت زیادی دارد (15). روش­های مختلف مدیریت بقایا شامل: سوزاندن، جمع­آوری، رها کردن در سطح و مدفون کردن یا مخلوط کردن با خاک، هر کدام مزایا و معایبی را به‌همراه دارند. روش متداول مدیریت بقایای گندم در ایران در کشت آبی که معمولاً دارای حجم زیاد کلش می­باشد، خارج نمودن قسمت­های بریده‌شده توسط کمباین از زمین و دفن کردن بقایای ایستاده با شخم (گاوآهن برگردان‌دار) می­باشد و در بعضی مواقع متأسفانه کشاورزان مبادرت به سوزاندن بقایا می­کنند. این روش اگر چه ارزان، سریع و آسان بوده و کنترل علف­های هرز، آفات و بیماری­ها را نیز آسان­تر می­کند، لیکن باعث کاهش میزان مواد غذایی، کربن و مواد آلی خاک می­شود و پایداری ساختمان خاک را به مخاطره انداخته، هم‌چنین نیاز به آبیاری را در مناطق خشک تشدید می­کند (به­دلیل عدم پوشش بقایای گیاهی و در نتیجه تشدید تبخیر سطحی و کاهش ظرفیت نگهداری رطوبت).

حفظ بقایا باعث کاهش تبخیر از سطح خاک از طریق کاهش درجه حرارت، جلوگیری از انتشار بخار، جذب بخار آب توسط بافت بقایای مانده در سطح و کاهش سرعت باد در سطح تماس خاک با هوا می­شود (20). نتایج مطالعه دیگری نشان داد که وجود بقایا عامل کاهش تبخیر به‌‌میزان 34 تا 50 درصد می­باشد و ایجاد نوارهای 15 سانتی­متری عاری از بقایا بر روی ردیف‌های کاشت تنها 7 درصد میزان تبخیر را نسبت به حالت پوشیده‌شده از بقایا افزایش می‌دهد (30). سامانه­های خاک­ورزی شدید برای نیل به حداکثر عملکرد منجر به کاهش چشمگیر در کیفیت خاک می­شوند (28).عملیات خاک­ورزی مرسوم یکی از مهم­ترین عوامل کاهش‌دهنده سطح ماده آلی خاک است. تجزیه ماده آلی و آزادسازی کربن، فرایندی هوازی است. در این فرایند اکسیژن باعث تشدید فعالیت میکروب­ها که از ماده آلی تغذیه می‌کنند، می­شود. به‌عبارت دیگر، با هر بار خاک­ورزی تماس بقایای گیاهی با میکروب­ها زیاد می­شود و تهویه نیز افزایش می­یابد (نسبت اکسیژن به دی‌ اکسید کربن زیاد می­شود). در این شرایط، شدت تجزیه سریع­تر شده که نتیجه آن، تشکیل هوموس با پایداری کمتر و نیز آزادسازی دی اکسید کربن در جو زمین است اما چنانچه بقایای گیاهی در سطح خاک باقی بمانند (با تغییر سیستم از خاک­ورزی مرسوم به کم­‌خاک­ورزی و یا بی­خاک­ورزی)، تماس بقایا با میکروب­ها کمتر و بنابراین تجزیه نیز کندتر صورت می­گیرد (نسبت دی اکسید کربن به اکسیژن بیشتر است). در این حالت، هوموس پایدار تشکیل می­شود ( 13).          

1- احمدی، کریم؛ حمیدرضا عبادزاده؛ فرشاد حاتمی؛ هلدا عبدشاه و آرزو کاظمیان. 1398. آمارنامه کشاورزی سال زراعی 97-1396. جلد اول (محصولات زراعی). وزارت جهاد کشاورزی. معاونت برنامه­ریزی و اقتصادی. مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات. 95 صفحه.
2- اکبرنیا، عباس. 1392. بررسی سوخت مصرف‌شده و میزان عملکرد محصول جو در سه روش خاک­ورزی. مجله پژوهش­های تولید گیاهی، دوره 20، شماره 1: صفحه 203-210.
3- امیدمهر، زین‌العابدین؛ علیرضا محمدی و ابوالفضل هدایتی‌پور. 1395. اثر خاک­ورزی حفاظتی با رویکرد حفظ بقایا بر عملکرد ارقام سیب­زمینی. نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره 26، شماره 4: صفحه 91-101.
4- تاکی، اورنگ؛ احمد حیدری؛ رضا عادل­زاده و محمدعلی به­آیین. 1389. بررسی اثر مدیریت بقایای گیاهی در کشت متناوب گندم آبی با محصولات ردیفی بر عملکرد محصول، مواد آلی و پایداری خاکدانه­ها. گزارش نهایی پروژه ملی. مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی. شماره 38/1072/79.
5- حسن‌پناه، داود؛ محمد حسنی؛ سلیمان اصغری؛ محمد شادخاطر؛ علیرضا خواجوی؛ حسن روحی؛ لعیا موسوی و فاطمه اکبری. 1394. کم‌خاک­ورزی در زراعت سیب­زمینی. مدیریت هماهنگی ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل. نشریه فنی، شماره 71: 15 صفحه.
 
 
6- حسن‌پناه، داود؛ پیمان عصرانقلاب؛ حسین کربلایی خیاوی؛ مقصود ضیاچهره و نیکروز دشتی. 1395. افزایش عملکرد سیب‌مینی و کارآیی مصرف آب در شرایط کم خاک­ورزی. مدیریت هماهنگی ترویج کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل. نشریه فنی، شماره 106:  17 صفحه.
7- حیدری، احمد و نارنج حیدری. 1387. اثر مدیریت بقایای گندم بر عملکرد سیب­زمینی. پنجمین کنگره ملی مهندسی ماشین‌های کشاورزی و مکانیزاسیون. 6 و 7 شهریور 1387. انجمن مهندسی ماشین‌های کشاورزی و مکانیزاسیون ایران، دانشگاه فردوسی مشهد. مشهد. ایران.
8- روزبه، مجید؛ مرتضی الماسی و عباس همت. 1381. ارزیابی و مقایسه میزان انرژی مورد نیاز در روش­های مختلف خاک­ورزی ذرت. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی. دوره 9، شماره 1: صفحه 117-128.
9- زارع فیض­آبادی، احمد. 1396. تأثیر برگشت بقایای گیاهی محصولات مختلف بر عملکرد و پایداری تولید گندم در اقلیم سرد. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. دفتر شبکه دانش و رسانه­های ترویجی. نشریه شماره 51995. 24 صفحه.
10- سهرابی، سیده سمانه؛ اسفندیار فاتح؛ امیر آینه­بند و افراسیاب راهنما. 1393. برآورد شاخص­های کارآیی نیتروژن و تغییرات عناصر غذایی در گندم تحت تأثیر مدیریت بقایا و منابع مختلف کود نیتروژنه. نشریه دانش کشاورزی و تولید پایدار، دوره 24، شماره 3: صفحه 17-33.
11- غلامی پرشکوهی، محمد؛ صائب تبریزی نمینی؛ مهرداد سلیمی بنی و امیرحسین احمدبیگی. 1395. اثر چند روش خاک­ورزی بر عملکرد و اجزای عملکرد سیب­زمینی رقم سانته. فصل‌نامه بوم‌شناسی گیاهان زراعی، دوره 12، شماره 1، شماره پیاپی 43: صفحه 1-8.
12- فرهودی، روزبه؛ محمدرضا چایی‌چی؛ ناصر مجنون حسینی و غلامرضا ثواقبی. 1387. تأثیر مدیریت بقایای گیاهی گندم بر خصوصیات خاک و عملکرد آفتابگردان در سیستم کشت دوگانه. نشریه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره 39، شماره 1، شماره پیاپی 122370: صفحه 11-21.
13- میرزا شاهی، کامران و کامبیز بازرگان. 1394. مدیریت ماده آلی خاک. مؤسسه تحقیقات خاک و آب. نشریه فنی شماره 535. 19 صفحه.
14- Afzalinia, S., Dehghanian, E. and Talati, M.H. 2009. Effect of conservation tillage on soil physical properties, fuel consumption, and wheat yield. In 4th Conference on Energy Efficiency and agricultural Engineering. Proc. of Conf., Rousse, Bulgaria. 1-3 Oct. 2009. Rousse, Bulgaria.
15- Beiderbeck, V. O., Campbell. C. A., Bowren. K. E., Schnitzer, M. and Mclver, R. N. 1980. Effect of burning cereal straw on soil properties and grain yields in Saskathewan. Soil. Sci. Soc. Am. J, 44:103-111.
16- Bengough, G., Mckenzie, B. M., Hallett, P. D., and Valentine, T. A. 2011. Root elongation, water stress, and mechanical impedance: a review of limiting streeses and beneficial root tip traits. J. EXP. Bot, 62: 59-68.
17- Bowers, C. G. 1986. Tillage energy requirements. Paper. ASAE, No. 86:15-24.
18- Cerdan, C., Govers, G., Le Bissonnais, Y., Van Oost, K., Poesen, J., Saby, N. P. A., Gobin, A., Vacca, A., Quinton, J. N., Auerswald, K., Klik, A., Kwaad, K. J. P. M., Raclot, D., Ionite, I., Rejman, J., Rousseva, S., Muxart, T., Roxo, M. J. and Dostal, T. 2010. Rates and spatial variations of soil erosion in Europe: a study based on erosion plot data. Geomorphology, 122: 167-177.
19- Conservation Tillage Information Center (CTIC), M. T. 2004. National crop residue management survey. West Lafayette, IN: Conservation Technology Information Center.
20- Greb, B. W. 1966. Effect of surface-applied wheat straw on soil water losses by solar distillation. Soil. Sci. Soc. Am. Proc, 30:786-788.
21- Hajabasi, M. A. and Hemmat, A. 2000. Tillage impacts on aggregate stability and crop productivity in clay- loam soil in central Iran. Soil &Tillage Research, 56: 205-212.
22- Hets, H., Riquelme, E., and Canto, S. 1992. Energy requirements for the production of autos in rotation with wheat under three tillage systems and four nitrogen levels the Andean foothills of noble. Agro. Giencia, 8 (1): 33-39.21- Hajabasi, M. A. and Hemmat, A. 2000. Tillage impacts on aggregate stability and crop productivity in clay- loam soil in central Iran. Soil &Tillage Research, 56: 205-212.
23- Jacobs, C. O., and Harrel, W. R. 1983. Agricultural power and machinery. McGraw Hill Book Co. New York.
24- Li, L. L., Huang, G. B., and Zhang, R. Z. 2005. Effects of conservation tillage on soil water regimes in rainfed areas. Acta Ecologica Sinica, 25 (9): 2323-2332.
25- Mcway, K. A., Budde, J. A., Fabrizzi, K., Mikha, M. M., Ric, C. W., and Schlegel, A. J. 2006. Management effects on soil physical properties in long-term tillage studies in Kansas. Soil Science Society of America Journal, 70: 434-436
26- Michel, A., and Borelli, K. J. 1885. Energy requirement of two tillage system for irrigation sugarbeet, drybean and corn. Trans. Of the ASAE, 28 (6): 1731-1736.
27- Rusu, T. 2005. The influence of minimum tillage systems upon the soil properties, yield and energy efficiency in some arable crops. J. Central Eur. Agr, 6 (3): 287-294.
28- Salinas Carcia, J. R. Valazuez. Carcia, J. de J., Callarado Valdez, M. 2002. Tillage effects on microbial biomass and nutrient distribution in soils under rain- fed corn production in central – western Mexico. Soil Till. Res, 66: 143-152.
29- Saraukis, E., Buragience, S., Romaneckas, K., Sakalauskas, A., Jasinskas, A., Vaiciukevius, E., and Karayel, D. 2012. Working time, fuel consumption and economic analysis of different tillage and sowing systems in Lithuania. Proceedings of 11th International Scientific Conference on Engineering for Rural Development 11, Jelgava, 24-25 May 2012. pp: 52-59.
30- Sauer, T. J., Hatfield, J. L and Prueger, J. H. 1996. Corn residue age and placement effects on evaporation and soil thermal regime. Soil. Sci. Soc. Am. J, 60:1558-1564.
31- Withers, P. J., and Lord, E.I. 2002. Agricultural nutrient inputs to rivers and ground waters in the UK: policy, environment and research needs. Sci. Total Environ, 282-283 (2002): 9-24.