نوع مقاله : مقاله علمی - ترویجی

نویسنده

مربی پژوهشی، بخش تحقیقات گیاه‌پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، همدان، ایران

چکیده

پوسیدگی نرم توسط باکتری (Pectobacterium (Erwinia) carotovorum subsp. carotovorum (P.c.c.ایجاد می‌شود و دامنه میزبانی این باکتری بسیار وسیع بوده و تعداد زیادی از گیاهان زینتی و زراعی مانند: ذرت، برنج، چغندرقند و نیز سبزیجات را آلوده می­کند. این بیماری در اکثر مناطق سیب­زمینی­کاری کشور گزارش شده­ است. باکتری مولد بیماری پوسیدگی نرم می‌تواند بر روی غده­های بذری، ذرات خاک، آب، روی بدن حشرات و ماشین‌آلات کشاورزی حمل شود. برخی علف­های هرز در مزرعه به‌ویژه تاجریزی و تاج‌خروس می‌توانند پناهگاه باکتری عامل بیماری باشند. با کاشتن غده‌های آلوده، بیماری گسترش یافته و احتمال تولید غده‌های آلوده افزایش می‌یابد. باکتری عامل پوسیدگی نرم معمولاً از طریق منافذ طبیعی روی غده­ها مانند عدسک متورم (ناشی از بالا بودن رطوبت خاک) وارد بافت غده می‌شود. غده‌های آلوده، باکتری‌ها را به خاک آزاد می‌کنند و باکتری‌ها می‌توانند از طریق جریان آب و جابجایی خاک به غده‌های دختری منتقل شوند. هم‌چنین باکتری عامل بیماریمی‌تواند از انتهای ساقه غده­زا و زخم‌ها نیز وارد غده‌ها شود. کاشت غده‌های بذری سالم وگواهی‌شده، مؤثرترین روش مدیریت بیماری است. مدیریت موفق این بیماری­ مستلزم داشتن دانش کافی در مورد عوامل، نحوه پراکنش و شیوع بیماری است. در این مقاله اهمیت بیماری پوسیدگی نرم سیب­زمینی، پراکنش و شدت آلودگی، نشانه­های بیماری، عوامل تشدیدکننده، چرخه بیماریو مدیریت تلفیقی آن براساس پژوهش­های انجام‌شده در ایران و جهان شرح داده شده ­است.

تازه های تحقیق

کنترل باکتری عامل بیماریبه‌دلیل بذرزاد و خاک‌زاد بودن و پایداری آن در خاک و بقایای آلوده گیاهی و نیز داشتن میزبان­های متعدد، مشکل می‌باشد. بنابراین بیماری را بایستی به­صورت تلفیقی و با به‌کارگیری اصول علمی و دقیق به‌شرح زیر کنترل کرد:

1- غده­های آلوده کشت نشوند. کاشت غده­های سیب­زمینی سالم در زمین­های عاری از بیماری انجام شود.در زمین­هایی که سابقه آلودگی دارند، حداقل تناوب دو ساله با گیاهان غیر میزبان مانند غلات و حبوبات رعایت شود.

2- آبیاری مزرعه به‌صورت بارانی یا قطره­ای و با مهارت و دقت انجام شود به‌نحوی که کمترین رواناب ایجاد گردد. از زیاد آب دادن و غرقاب کردن مزرعه اجتناب شود.

3- رعایت اصول بهداشت زراعی، تغذیه مناسب مزارع سیب­زمینی و کنترل علف‌های هرز مزرعه به‌ویژه علف‌های هرز تاجریزی و تاج­خروس ضروری می­باشد.

4- زمانی که  پوست غده­ها سفت و کامل شده، برداشت انجام شود.

5-

از برداشت محصول در شرایط مرطوب خودداری شود.

6- وقتی دمای هوا و خاک زیر 21 درجه سانتی‌گراد باشد، برداشت انجام شود.

7- از کوبیدن و له‌کردن غده­ها جلوگیری شود.

8- غده­های برداشت‌شده به‌سرعت خشک شوند.

9- قبل از جمع‌آوری و انبار کردن غده­ها، خاک و ذرات چسبیده به غده‌ها تمیز شوند.

10- از انبار کردن غده­های آبگزیده و دارای پوسیدگی صورتی خودداری شود.

11- انبارها و لوازم ذخیره‌سازی غده‌ها ضدعفونی شوند. برای ضدعفونی انبار می­توان از آجرهای آماده فرمالدئید موجود در بازار و یا از وایتکس استفاده کرد.

12- از جمع شدن قطرات آب بر روی توده ذخیره‌شده، جلوگیری شود.

13- فضای انبار به‌طور مناسب تهویه شود.

14- غده‌ها به‌مدت 2-3 هفته در دمای 13 -10 درجه سانتی‌گراد با جریان هوای مناسب تهویه شوند تا  پوست غده­های زخمی التیام یابد.

15- از شستن غده‌ها قبل از ذخیره کردن پرهیز شود.

16- در صورت نیاز به شستشوی غده­ها، از آب کلردار استفاده شود و غده­ها بیش از 5/2 تا 5 سانتی‌متر در آب غوطه­ور نشوند.

17- غده‌ها قبل از بسته‌بندی کاملاً خشک شوند.

18- غده‌ها در کیسه­های توری بسته‌بندی شوند.

19- در مزارع و خاک­هایی که از قبل احتمال آلوده بودن را دارند، بهتر است ارقام مقاوم و یا متحمل به بیماری کشت

شوند. در بررسی آزمایشگاهی انجام‌شده، ارقام: کندور، دیامانت، آرانکا، مورن، سانته و کوزیما تحمل بیشتری به عامل بیماری نشان دادند ولی در بررسی‌های گلخانه‌ای، ارقام: ریمارکا و مارفونا متحمل‌ و ارقام: آئولا، استت، آجیبا، ایلونا، فاموزا و آزیزا نسبتاً حساس و ارقام: سینجا، سرناد، ایدول، کندور، رومانو، آرانکا و دیامانت حساس بودند. در بررسی‌های سه‌ساله واکنش ارقام به P.c.c، رقم مورن نسبت به بقیه ارقام آزمون‌شده تحمل بیشتر و رقم کندور حساسیت بیشتر نشان دادند (1).

20- هنگام برداشت بایستی دقت شود که غده­های سیب­زمینی زخمی نشوند. اگر برداشت در خاک خشک انجام شود، غده­ها زخمی شده و در انبار آلوده می­شوند. هنگام برداشت بایستی غده­ها خشک باشند. وجود آب آزاد روی غده­ها خصوصاً در ناحیه چشم­ها باعث نفوذ باکتری عامل بیماری به داخل غده شده و بیماری ایجاد می­شود.

کلیدواژه‌ها

سیب‌زمینی یکی از محصولات مهم غذایی و اقتصادی است که از نظر سطح زیر کشت بعد از گندم، برنج و ذرت در مقام چهارم قرار دارد. عوامل زیادی از باکتری­ها، قارچ­ها، ویروس­ها و مایکوپلاسماها سیب­زمینی را آلوده می­کنند. در میان بیماری­های باکتریایی سیب‌زمینی، بیماری­ پوسیدگی نرم به­خصوص در انبار و مزارع تولید بذر سیب‌زمینی دارای اهمیت زیادی است. بیماری پوسیدگی نرم باکتریایی سیب­زمینی دارای گسترش جهانی است. میزان خسارت از کشوری به کشور دیگر متفاوت و بستگی به ارزش اقتصادی محصول دارد. باکتری Pectobacterium  carotovorum subsp. carotovorumدر نواحی معتدله و گرمسیری انتشار وسیعی داشته و طیف وسیعی از گیاهان به‌ویژه گیاهانی که دارای اندام­های ذخیره­ای گوشتی و آبدار می­باشند را آلوده می­نماید (1 و2).

1- باقری، ع. و ظفری، د.م. 1384. ارزیابی و شناسایی ارقام سیب‌زمینی مقاوم به بیماری ساق‌سیاه (پوسیدگی نرم). پژوهش کشاورزی آب، خاک و گیاه در کشاورزی، جلد 5، شماره 2: 17-26.
2- کاظمی، ف.، خداکرمیان، غ.، باقری، ع. و قاسمی، ا. 1390.الگوی  rep-PCRاسترین‌هایPectobacteriumجداشده از سیب­زمینی دارای علائم بیماری‌های پوسیدگی نرم و ساق‌سیاه در استان همدان. فناوری زیستی در کشاورزی، دوره 2، شماره 1: 47-52.
3- یادگاری، س. ح. و معرفت، ع. 1393.مطالعه خصوصیات فنوتیپی و ژنوتیپی باکتری‌های متعلق به خانوادهEnterobacteriaceaeعامل پوسیدگی نرم سیب­زمینی در استان کرمانشاه. پایان‌نامه کارشناسی ارشد، رشته بیماری‌شناسی گیاهی. پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، گروه گیاهپزشکی، دانشگاه رازی کرمانشاه.
4. Goto, M. 1992. Fundamentals of bacterial plant pathology. Academic Press Inc. Shizuoka Japan. 342p.
5. Louis hirsch, R., Miller, S. and Halterman, D. 2018. An Inquiry-Based Investigation of Bacterial Soft rot of Potato. The American Biology Teacher, Vol. 80, No. 8: pp. 594–599, ISSN 0002-7685, electronic ISSN 1938-4211.
6. Perombelon, M.C.M. and Kelman, A. 1980. Ecology of the soft rot Erwinias. Annual Review of Phytopathology, 18: 361-386.
7. Prajapat, R., Marwal1, A. and Nath Jha, P.  2013. Erwinia carotovora associated with Potato: A Critical appraisal with respect to Indian perspective. International Journal of Current Microbiology Applied Science, 2 (10): 83-89