نوع مقاله : مقاله علمی - ترویجی
نویسنده
بخش گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی، موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور
چکیده
بیماری جرب باکتریایی سیبزمینی یکی از بیماریهای مهم و اقتصادی سیبزمینی است که در تمامی کشورهای تولیدکننده سیب-زمینی گسترش داشته و به عنوان یکی از مهمترین عوامل خسارتزای این محصول محسوب میگردد. در ایران نیز این بیماری از تمامی مناطق کشت سیبزمینی گزارش شدهاست. کاهش خسارت بیماری جرب در مناطق سیبزمینیکاری کشور نیازمند شناسایی عوامل تاثیر گذار بر وقوع و گسترش این بیماری است. بر اساس پژوهشهای انجام شده برنامه مدیریت تلفیقی بیماری شامل کشت در زمینهای با اسیدیته حدود خنثی، استفاده از کودهای گوگرددار، رعایت تناوب، حفظ رطوبت زمین، استفاده از آبیاری بارانی، انتخاب زمین با بافت مناسب جهت کشت، کنترل دقیق علفهای هرز به ویژه علف هرز پیچک، تقویت زمین با کودهای آلی و استفاده از ارقام متحمل پیشنهاد میشود. در این مقاله اهمیت بیماری جرب باکتریایی سیبزمینی، پراکنش و شدت آلودگی، نشانه-های بیماری، عوامل تشدید کننده بیماری، چرخه بیماری، گونه های غالب باکتری عامل بیماری در ایران و مدیریت تلفیقی بیماری بر اساس پژوهشهای انجام شده در ایران و جهان شرح داده شدهاست.
کلیدواژهها