نوع مقاله : مقاله علمی - ترویجی

نویسنده

استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات گیاه‌پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران

چکیده

بیماری پوسیدگی خشک فوزاریومی غده‌های سیب‌زمینی، یکی از مهم‌ترین بیماری‌های انباری این محصول بوده و هر ساله به غده‌های انبارشده سیب ­زمینی خسارت زیادی وارد می­ کند. خسارت این بیماری به عوارض مستقیم آن محدود نشده و مستعد کردن غده‌ها برای ابتلا به سایر پوسیدگی‌ها نیز به آن اضافه می‌شود. بنابراین کنترل این بیماری سبب کاهش ضایعات ناشی از بیماری­ های دیگر هم شده و از کاهش کمی و کیفی غده­ ها جلوگیری می­ کند. بررسی‌های انجام شده در سطح میدانی نشان داد که ضدعفونی غده‌های بذری رقم آگریا پس از برداشت و قبل از انبار کردن، روشی کاربردی و مؤثر در کنترل پوسیدگی‌های انباری می‌باشد. نتایج این بررسی مشخص کرد که استفاده از قارچ‌کش تیابندازول (تکتو) WP60% یا ایمازالیل (فانگافلور) SL5% به میزان 2 کیلوگرم یا ترکیب معدنی کلرید آلومنیوم به میزان 0/5 ‌کیلوگرم برای یک تن غده رقم آگریا مؤثر می‌باشد. بهترین روش استفاده از این ترکیبات، محلول‌پاشی با حجم کم به میزان 18-15 لیتر محلول سمی برای یک تن غده است و بهترین زمان این ضدعفونی نیز هم‌زمان با برداشت تا پنج روز پس از آن می‌باشد.

کلیدواژه‌ها

1- آزادوار، م.، نجفی‌نیا، م. و ارشاد، ج. 1386. بررسی عوامل پوسیدگی خشک سیب‌زمینی در انبارها و سردخانه‌های منطقه جیرفت. زراعت و باغبانی. 101-97: 75.
2- شریفی، ک.، زارع، ر.، زمانی‌زاده، ح. و ارجمندیان، ا. 1387. بررسی گونه‌های فوزاریوم، عامل پوسیدگی خشک سیب‌زمینی در استان‌های اردبیل، تهران و همدان. مجله آفات و بیماری‌های گیاهی، 113-93: 76.
3 - صارمی، ح. 1379. بیماری‌های گیاهی ناشی از گونه‌های فوزاریوم. انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. 160 صفحه.
4- مرادزاده اسکندری، م. 1379. بررسی پوسیدگی خشک فوزاریومی سیب‌زمینی در خراسان. خلاصه مقالات چهاردهمین کنگره‌ی گیاهپزشکی ایران. صفحه 307.
5- مرادزاده اسکندری، م. 1396. کاهش ضایعات غده بذری سیب‌زمینی از طریق کنترل پوسیدگی‌های فوزاریومی انبار. سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. گزارش نهایی پروژه تحقیقاتی با شماره فروست 52074.
6- AL-Mughrabi, Kh. 2010. Biological control of Fusarium dry rot and other potato tuber diseases using Pseudomonas fluorescens and Enterobacter cloacae. Biological Control, 53: 280-284.
7- Mecteau, M. R., Arul, J. and Tweddell, R. J. 2002. Effect of organic and inorganic salts on the growth and development of Fusarium sambucinum, a causal agent of potato dry rot. Mycological Research, 106:688-696.